To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
DiscusForum.adamn.pl
forum dyskusyjne o dyskowcach

Żywienie - rozmrażanie i zamrażanie

jurasiga - 2014-03-23, 12:24
Temat postu: rozmrażanie i zamrażanie
Witam
Mam pytanie , czy ktoś z wasz kiedyś rozmrażał mixa i później go z powrotem zamrażał i czy nic się nie stanie jeśli tak zrobię .

Pytam się ponieważ zrobiłem mixa i za dużo dodałem granulek i zrobiła się z niego po rozmrożeniu taka plastelina którą nie chętnie chcą jeść . Pomyślałem że go rozmrożę i dołożę serca do niego po czym wymieszam i z powrotem zamrożę , tylko czy nie popsuje się mi ten mix .

Luk_2_5 - 2014-03-23, 12:46

Ktoś w przepisach na mixy mówił że tak robił i było ok, proponuje tam poszukać i dopytać. Tu jest link http://discusforum.adamn.pl/viewtopic.php?t=1573 Gienek o tym mówił że tak robił.
gienierator - 2014-03-23, 12:56

Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło. ;-)
pozdro...

jurasiga - 2014-03-23, 13:00

gienierator napisał/a:
Przyznaję się bez bicia , parę razy się zdarzyło.


To znaczy ze spokojem mogę te 3 kg mixa rozmrozić i dopakować 1 kg serca i zaś zamrozić bez obaw że się popsuje

Luk_2_5 - 2014-03-23, 13:01

ALe Gienku masz rację że nic nie powinno się stać , bo większość z nas rozmraża szpinak zeby go dodać i tragedii nie ma więc powinno być ok chyba że rozmrożony by stał ileś tam czasu a tak to bakterie od razu się nie rozmnożą na tym :mrgreen:
jurasiga - 2014-03-23, 13:02

Luk_2_5 napisał/a:
bo większość z nas rozmraża szpinak


Tu głównie chodzi o mięso

Luk_2_5 - 2014-03-23, 13:08

Może to głupie co powiem ale może rozmrażanie w lodówce pozwoliłoby zminimalizować ryzyko ? Byłoby co prawda wolniej ale w niższej temperaturze .
gienierator - 2014-03-23, 13:12

Ja tam wręcz odwrotnie mix do michy , micha na garnek z wodą ( gorącą na gazie) i dość częste mieszanie , po dodaniu tego co chciałem porcjowanie i do zamrażarki :-)
pozdro...

Darek - 2014-03-23, 16:08

Jurek rozmrażaj, najbezpieczniej będzie jak postarasz się szybko rozmrozić (może w temp pokojowej), zrobić co trzeba i zamrozić. Rybom nic nie będzie, silne są, niestrawności nie nabawią się :-) . Unika się tego bo każde przetrzymywanie żywności, a zwł. mięcha) w temp. od 5°C do 60°C prowadzi do namnażania się bakterii. Kiedyś coś się takiego uczyłem :-) .
pawel.g - 2014-04-10, 10:48

mozna zmielic razem z swiezym miesem i spowrotem do zamrazalki jednemu nic nie bedzie ale slabszemu moze zaszkodzic ,po rozmrozeniu rozmnazaja sie bakterie i takie tam :-P
porlock - 2014-04-10, 21:54

Mnie tam uczyli ze raz zamrożone po rozmrozeniu zużywamy albo kosz. Cos tam było o kryształach lodu, rozsadzajacych komórki, gdzie później gromadzi się woda i mnożą się bakterie czy jakoś tak.
Sam mam podobny problem, zrobiłem nowy mix i rozmrazam trochę jednego i trochę drugiego potem mieszam i dopiero karmie.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group