DiscusForum.adamn.pl Strona Główna  
      FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Zaloguj     


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: adamn
2014-12-31, 10:40
KONKURS - wiem wszystko 2014
Autor Wiadomość
Luk_2_5 


Imię: Łukasz
Wiek: 36
Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 443
Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
Wysłany: 2014-04-02, 10:06   

3. Dyskowiec zielony symphysodon aequifasciatus
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-02, 10:10   

Łukasz a czy Ty wiesz ile razy już głosowałeś?
W jednym poście można odpowiedzieć na trzy pytania i masz jeszcze dwie szanse a tak nie masz już NIC. Pierwsze trzy się tylko liczą.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-02, 10:20   

3. Zaryzykuje zdjęcie wygląda jak sepia, a ryba trochę masywna jak na dziką pewnie się mylę, ale co tam stary podział G - Wzorzyste (pattern). Inaczej są to skóra węża (snake skin) gołębia krew (pigeon blood) i inne utrwalone genetycznie formy barwne, posiadające na ciele wszelkiego rodzaju liniowe wzory, bez względu na podstawową kolorystykę ciała. Nowy podział J - Grobowzorzyste (Coarse Patterned). Będą to ryby z grubym liniowanym wzorem oraz z dużymi kropkami lub plamami na ciele. Dopuszczalne jest wystawianie w tej grupie ryb albinotycznych, u których źrenica ma czerwone zabarwienie.
1. Tkanka tłuszczowa ryby pobrana z czoła, może przy badaniu ryby z dziurawica,
podaję się
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-02, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pancake 
tomala


Imię: Joasia
Wiek: 39
Dołączyła: 23 Gru 2012
Posty: 48
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-04-02, 10:52   

3. Albino, albio
Ostatnio zmieniony przez pancake 2014-04-02, 10:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-02, 11:15   

Też się nad tym zastanawiałam, ale albino należą do wszystkich grup barwnych według nowego podziału a pytanie było o grupę barwną chyba, że źle zrozumiałem :-/
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-02, 11:58   

3-Kategoria dyskowców dzikich (Wild) grupa barwna -B brązowy, albo D - zielony :mrgreen:
1 - Tłuszcz , Boczek , Supermarket :mrgreen:

Wiem ,wiem, straciłem kolejną szanse ,ale nie mogłem się oprzeć :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-02, 12:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
porlock 


Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 649
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-02, 12:39   

Ten tłuszcz to z przewodu pokarmowego.
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-02, 20:20   

Kategoria dyskowców hodowlanych - grupa I albino.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-02, 21:41   

1 - co dokładnie jest przedstawione na zdjęciu. Podać też skąd pobierana próbka i skąd pochodzi
na zdjęciu kawałek roztartego tłuszczu z serca wołowego. Dlatego jest na całym szkiełku a gdyby było z odchodów to by było tylko gdzieniegdzie jak go ryba nie strawi.
powiększenie 120 x


2 - co dokładnie widzimy na zdjęciu i napisać czy to szkodliwe czy też nie szkodliwe dla ryb?
samiec i samica z jajami oczlika (cyklop) może być szkodliwa dla narybku jak też przenosić czynniki chorobotwórcze. Jest też pokarmem dla ryb.




3 - do jakiej grupy można zaliczyć dyskowca pokazanego na zdjęciu. Podaj nazewnictwo
Do grupy F w kategorii hodowlanych bo jest to forma albinotyczna. Dokładnie albinos klasyczny


Ponieważ odpowiedzi były częściowe to mamy w przybliżeniu tych co pierwsi trafiali.
1 - Luc_2_5
2 - alegumiś
3 - pancake

UWAGA
nie poprawia się postów po czasie ;-) napisania odpowiedzi przez kolejnego uczestnika

WYNIKI KONKURSU 2014 rok

Alicja - 3 punkty
alegumiś - 3 punkt
Luk_2_5 - 2 punkt
pancake - 1 punkt
Gratulacje

Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
Ostatnio zmieniony przez adamn 2014-04-02, 21:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
darek-J
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-02, 21:58   

Czyli z tym mięsem było blisko tylko nie boczek :mrgreen:
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-27, 20:06   

Wyjątkowo jutro o 21.30 zacznie się kolejny konkurs wiem wszystko.
Adam
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
adamn 



Imię: Adam
Pomógł: 66 razy
Wiek: 65
Dołączył: 19 Lis 2012
Posty: 7856
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-04-28, 21:30   

Pytanie 1
jaką bakterię można najszybciej zidentyfikować i jak to zrobić?

Pytanie 3
jakie cecha wspólne i różnice mają dyskowiec i bojownik (Betta splendens)
_________________
"Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
 
 
alegumis
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-28, 21:31   

1 flexibacterioza bo wygina śmiało ciało
2.Jedno i drugie to ryba, bojownik oddycha tlenem z atmosfery a dyski rozpuszczonym w wodzie jedna i druga ryba składa ikrę i się nią opiekuje
3. Procesy gnilne fermentacja, gąbka z akwarium lub podłoże bez natleniania
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-28, 21:38, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Luk_2_5 


Imię: Łukasz
Wiek: 36
Dołączył: 15 Gru 2013
Posty: 443
Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
Wysłany: 2014-04-28, 21:37   

2 Podobieństwo - jajorodność i wydłużona płetwa odbytowa, różnice to sposób oddychania , miejsce pochodzenia Kształt ciała, to że samce bojownika walcza między sobą a dyskowca nie.
3 jest to proces wygotowywania gąbki filtracyjnej z akwarium. Zdjęcie przedstawia gąbke w jakimś garnku a woda powoli zaczyna wypuszczać pęcherzyki powietrza pod wpływem temperatury .
Ostatnio zmieniony przez Luk_2_5 2014-04-28, 22:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Jula :3 


Imię: Julka
Pomogła: 1 raz
Wiek: 22
Dołączyła: 13 Mar 2014
Posty: 52
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2014-04-28, 21:44   

2
Cechy wspólne:
Wydłużone płetwy odbytowe
Wymagania dot. wody (temperatura, odczyn pH)
Spozywany pokarm

Różnice:
Odporność immunologiczna
Występowanie
Temperament
Wygląd
Sposób oddychania
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wersja do druku

Skocz do:  


     DiscusForum.adamn.pl: forum dyskusyjne o dyskowcach     
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group :: c3s Theme © Zarron Media :: modified by Gilu & Vision
Edycja, modyfikacje i poprawki: TIserwis.pl







Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15