Przesunięty przez: adamn 2014-12-31, 10:40 |
KONKURS - wiem wszystko 2014 |
Autor |
Wiadomość |
Luk_2_5
Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 443 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2014-04-02, 10:06
|
|
|
3. Dyskowiec zielony symphysodon aequifasciatus |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7856 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-04-02, 10:10
|
|
|
Ĺukasz a czy Ty wiesz ile razy już głosowałeś?
W jednym poście można odpowiedzieć na trzy pytania i masz jeszcze dwie szanse a tak nie masz już NIC. Pierwsze trzy się tylko liczą.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-02, 10:20
|
|
|
3. Zaryzykuje zdjęcie wygląda jak sepia, a ryba trochę masywna jak na dziką pewnie się mylę, ale co tam stary podział G - Wzorzyste (pattern). Inaczej są to skóra węża (snake skin) gołębia krew (pigeon blood) i inne utrwalone genetycznie formy barwne, posiadające na ciele wszelkiego rodzaju liniowe wzory, bez względu na podstawową kolorystykę ciała. Nowy podział J - Grobowzorzyste (Coarse Patterned). Będą to ryby z grubym liniowanym wzorem oraz z dużymi kropkami lub plamami na ciele. Dopuszczalne jest wystawianie w tej grupie ryb albinotycznych, u których źrenica ma czerwone zabarwienie.
1. Tkanka tłuszczowa ryby pobrana z czoła, może przy badaniu ryby z dziurawica,
podaję się |
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-02, 11:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pancake
tomala
Imię: Joasia
Wiek: 39 Dołączyła: 23 Gru 2012 Posty: 48 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 2014-04-02, 10:52
|
|
|
3. Albino, albio |
Ostatnio zmieniony przez pancake 2014-04-02, 10:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-02, 11:15
|
|
|
Też się nad tym zastanawiałam, ale albino należą do wszystkich grup barwnych według nowego podziału a pytanie było o grupę barwną chyba, że źle zrozumiałem |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-02, 11:58
|
|
|
3-Kategoria dyskowców dzikich (Wild) grupa barwna -B brązowy, albo D - zielony
1 - Tłuszcz , Boczek , Supermarket
Wiem ,wiem, straciłem kolejną szanse ,ale nie mogłem się oprzeć |
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-02, 12:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
porlock
Imię: Tomasz
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 649 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-02, 12:39
|
|
|
Ten tłuszcz to z przewodu pokarmowego. |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-02, 20:20
|
|
|
Kategoria dyskowców hodowlanych - grupa I albino. |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7856 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-04-02, 21:41
|
|
|
1 - co dokładnie jest przedstawione na zdjęciu. Podać też skąd pobierana próbka i skąd pochodzi
na zdjęciu kawałek roztartego tłuszczu z serca wołowego. Dlatego jest na całym szkiełku a gdyby było z odchodów to by było tylko gdzieniegdzie jak go ryba nie strawi.
powiększenie 120 x
2 - co dokładnie widzimy na zdjęciu i napisać czy to szkodliwe czy też nie szkodliwe dla ryb?
samiec i samica z jajami oczlika (cyklop) może być szkodliwa dla narybku jak też przenosić czynniki chorobotwórcze. Jest też pokarmem dla ryb.
3 - do jakiej grupy można zaliczyć dyskowca pokazanego na zdjęciu. Podaj nazewnictwo
Do grupy F w kategorii hodowlanych bo jest to forma albinotyczna. Dokładnie albinos klasyczny
Ponieważ odpowiedzi były częściowe to mamy w przybliżeniu tych co pierwsi trafiali.
1 - Luc_2_5
2 - alegumiś
3 - pancake
UWAGA
nie poprawia się postów po czasie napisania odpowiedzi przez kolejnego uczestnika
WYNIKI KONKURSU 2014 rok
Alicja - 3 punkty
alegumiś - 3 punkt
Luk_2_5 - 2 punkt
pancake - 1 punkt
Gratulacje
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
Ostatnio zmieniony przez adamn 2014-04-02, 21:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darek-J [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-02, 21:58
|
|
|
Czyli z tym mięsem było blisko tylko nie boczek |
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7856 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-04-27, 20:06
|
|
|
Wyjątkowo jutro o 21.30 zacznie się kolejny konkurs wiem wszystko.
Adam |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
adamn
Imię: Adam
Pomógł: 66 razy Wiek: 65 Dołączył: 19 Lis 2012 Posty: 7856 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-04-28, 21:30
|
|
|
Pytanie 1
jaką bakterię można najszybciej zidentyfikować i jak to zrobić?
Pytanie 3
jakie cecha wspólne i różnice mają dyskowiec i bojownik (Betta splendens) |
_________________ "Ten kto idzie za tłumem nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca do których nikt jeszcze nie dotarł" Albert E.
|
|
|
|
|
alegumis [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-28, 21:31
|
|
|
1 flexibacterioza bo wygina śmiało ciało
2.Jedno i drugie to ryba, bojownik oddycha tlenem z atmosfery a dyski rozpuszczonym w wodzie jedna i druga ryba składa ikrę i się nią opiekuje
3. Procesy gnilne fermentacja, gąbka z akwarium lub podłoże bez natleniania |
Ostatnio zmieniony przez 2014-04-28, 21:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Luk_2_5
Imię: Ĺukasz
Wiek: 36 Dołączył: 15 Gru 2013 Posty: 443 Skąd: Ponętów Górny Pierwszy
|
Wysłany: 2014-04-28, 21:37
|
|
|
2 Podobieństwo - jajorodność i wydłużona płetwa odbytowa, różnice to sposób oddychania , miejsce pochodzenia Kształt ciała, to że samce bojownika walcza między sobą a dyskowca nie.
3 jest to proces wygotowywania gąbki filtracyjnej z akwarium. Zdjęcie przedstawia gąbke w jakimś garnku a woda powoli zaczyna wypuszczać pęcherzyki powietrza pod wpływem temperatury . |
Ostatnio zmieniony przez Luk_2_5 2014-04-28, 22:22, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Jula :3
Imię: Julka
Pomogła: 1 raz Wiek: 22 Dołączyła: 13 Mar 2014 Posty: 52 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 2014-04-28, 21:44
|
|
|
2
Cechy wspólne:
Wydłużone płetwy odbytowe
Wymagania dot. wody (temperatura, odczyn pH)
Spozywany pokarm
Różnice:
Odporność immunologiczna
Występowanie
Temperament
Wygląd
Sposób oddychania |
|
|
|
|
|